Mulmholken kan överbrygga glappet i tid och rum
Holkarna kan användas på flera sätt, men det mest uppenbara är att placera dem i områden med brist på ihåliga träd eller områden med åldersglapp i hålträdssuccessionen.
Men det är också möjligt att hjälpa arterna att själva sprida sig till nya områden med lämpliga livsmiljöer genom att placera ut holkar som så kallade stepping stones, viktiga livsmiljöer som binder samman större spridningsområden, för att på så sätt överbrygga gapet i rummet som fragmenteringen av ekmiljöer har lett till. Ett tredje, oprövat sätt att hjälpa arterna i ett landskap är att först låta holkarna koloniseras i ett artrikt område, för att sedan flytta holkarna till mindre artrika områden.
Mulmholken i LIFE – Bridging the Gap
Holktypen som användes i de ovan nämnda forskningsstudierna var ganska liten, 70 liter, och hängde fyra meter upp i träden. Holken som konstruerats i LIFE – Bridging the Gap är nästan tio gånger större (50x50x250 centimeter) och placerad på marken, fäst vid ett träd. Den är tillverkad av tall- och ekvirke och fylld till 80 procent med lika delar eksågspån/ekflis och eklöv. Däröver har 20 liter vatten hällts på uppifrån. Taket är konstruerat så att det släpper in lite regnvatten genom två frästa spår som slutar med borrade hål i båda ändarna i takets hörn. Detta skapar en gradient i fukt i lådan och flera arter kan därför hitta sin favoritmiljö. För att behålla fukten under torrare perioder en liten presenning, formad som en påse, i lådans botten.
I den övre delen av mulmholken finns ett hål (sex centimeter) för fåglar så att de kan komma in i lådan och bygga bo. När ingångshål skapas i en mulmholk kan storleken varieras för att gynna olika fåglar. Några av holkarna har även en sektion för fladdermöss. Holken har placerats på en betongplatta eller på ekreglar för att hålla den mindre fuktig på utsidan och fördröja nedbrytningen av virket i lådans nedre del.