Naturens egna processer
Naturens egna processer bör vara vägledande för olika metoder vid veteranisering. De skador som skapas vid olika veteraniseringsmetoder är i många fall svåra att skilja från hur naturen själv skapar substrat, som till exempel stam- och grenbrott. I naturen är det stormar, snö, eld, blixtnedslag, trädfall, svampar, hackspettar, gnagande och skavande djur som gör hål, bryter grenar, flänger bark och därmed skapar de viktiga strukturerna. Innan människan utrotade stora växtätare som jättehjortar, uroxar, vildhästar och visenter spelade dessa djur också en viktig roll, inte bara för att skapa ett mosaikartat heterogent landskap, utan även för att på olika sätt nyttja träd och andra vedartade växter och inte sällan skada dem.
Specialiserade svampar gör jobbet
När ett träd skadas, är det svamparna som, tillsammans med mikroorganismer och insekter, gör det stora jobbet för att skapa livsmiljöer i träd. I ek är vissa svampar specialiserade på att leva i splintveden medan andra arter är specialiserade på kärnveden. Dessa svampar kallar vi kärnrötande svampar. Bland de kärnrötande svamparna är vissa arter specialiserade på att bryta ned cellulosa. De skapar en röta mestadels bestående av det röda vedämnet lignin. Vi brukar kalla denna röta för brunröta. Exempel på svamparter som skapar brunröta är svavelticka, korkmussling och oxtungsvamp. Andra kärnrötande svamparter bryter ned såväl cellulosa som lignin och skapar det vi brukar kalla för vitröta. Exempel på en sådan svamparart är ekticka.
Svampar i träd – en dold historia
Vi saknar idag tillräcklig kunskap om vad som styr vedsvampars succession, nischdifferentiering och tillväxtdynamik, men sannolikt är dessa processer avgörande för den stora mångfald av arter som följer med olika typer av rötor. Att få en eller flera arter att bilda röta och hål ”på beställning” är svårare än man tror och tar lång tid. Träd är långt ifrån försvarslösa mot nedbrytare och dessutom kan svampar leva vilande inne i träd under mycket lång tid utan att utveckla röta. Även om veteranisering är en metod för att påskynda bildandet av viktiga livsmiljöer i träd är det tyvärr långsamma processer som vi nu har möjlighet att lära oss mer om genom riktade studier.
Kunskapen om detta är ännu bara i sin linda men kommer att utvecklas mycket inom det kommande decenniet.