Detta kan du göra för att öka mängden död ved
- Veteranisera om lämpliga träd finns. Se kapitel om veteranisering.
- Ringbarka träd, helt eller partiellt. Gör det gärna med en trädlängds avstånd till stigar och vägar.
- Peka ut platser för faunadepåer. Lägg ut död ved av träd som avverkats i närområdet. För hotade arter knutna till lågor kan det vara nödvändigt att berika ett skyddat område med riktigt grov död ekved som kan bestå i hundra år.
- Vid behov kan högstubbar skapas av arborist eller skördare – men tänk på att ett helt dött träd innehåller betydligt fler livsmiljöer.
- Om det har tagits ned lövved i områden med ekoxar kanske det är lämpligt att skapa en ekoxekompost, se kapitlet om ekoxekomposter.
- Det är mycket bättre att skapa små mängder död ved kontinuerligt då och då, jämfört med att tillskapa stora mängder vid ett tillfälle.
- Vid GROTuttag kan dödsfällor för vedlevande insekter skapas om högarna får ligga ute över sommaren. Honor av skalbaggar lägger då sina ägg i den ved som senare ska flisas. Planera där för din skötselinsats så att huggning och röjning sker efter den 1 augusti och att flisning sker före den 1 april.
Genom att vid restaurering och löpande skötsel har den döda, men också mycket livfulla, veden i ständig åtanke går det att skapa en stor variation i livsmiljöer, och därmed också ett mycket artrikt landskap.