Bygg en ekoxekompost
För att gynna ekoxen kan man tillverka så kallade ekoxekomposter, miljöer som efterliknar de naturliga platser där arten lägger sina ägg. I grova drag är en ekoxekompost ett antal stockar som delvis grävs ner i marken och därefter täcks med spån och flis.
Platsen för ekoxekomposten ska väljas med omsorg, eftersom den kan ha stor betydelse för hur bra komposten kommer att fungera. Helst ska komposten ligga i en sluttning som vetter mot söder – med lättare väldränerad jord, eftersom ekoxens larver tycker om torra och varma platser. Det är också bra om det finns träd och buskar i anslutning. De fungerar som skydd från kråkfåglar och andra predatorer samt som start- och landningsplats för ekoxarna när de ska ut och flyga i skymningen.
När en plats valts ut grävs en grund grop (30–50 centimeter) som helst ska luta. Vid tätare jordar ska den helst även ha en dränering, så att inte vatten blir stående i gropen. I gropen ställs stockar av ek, bok, björk och/eller hassel. Grovlek och längd är valfri, men någonstans mellan 50 och 150 centimeter är ofta lagom. Några längre stockar kan vara bra om det inte finns träd i närheten där ekoxarna kan krypa upp om de vill ut och flyga. För att hålla stockarna på plats och försvåra för vildsvin att böka upp stockarna i jakten på ekoxens larver eller kokonger, kan ett hålband skruvas fast kring de yttersta stockarna. Sist fylls det resterande utrymmet runt och mellan stockarna med lövflis, lövspån eller sand. Därefter kan allt även täckas med ett lager jord.
Ekoxehonorna verkar kunna komma till komposterna för att lägga ägg redan under första säsongen. Därför är det bra om komposten anläggs så att den är klar i slutet av maj, när ekoxarna börjar bli aktiva. Komposterna kan även komma att nyttjas av många andra vedlevande skalbaggar, som till exempel gräsgrön guldbagge, stubbnoshornsbagge och orange rödrock.